Kiireisen arjen, työstressin ja monenlaisten muiden velvoitteiden ristitulessa voi joskus tulla mieleen, että vapaa-ajasta tulisi saada enemmän irti. Oli oma toive sitten lisää rentoa aikaa perheen parissa, aikaa vihdoin aloittaa uusi mielenkiintoinen harrastus tai vaikka aikaa tavata ystäviä entistä useammin, on avain vapaa-ajan optimointiin suunnittelu ja tavoitteiden asettaminen.

Aivan kuin missä tahansa muussakin elämänlaatua parantavassa projektissa, on tässäkin alku ja aloittaminen se hankalin osuus. Ei siis kannata liikaa jännittää, vaan heittäytyä rohkeasti matkalle palkitsevampaa vapaa-aikaa, joka voi parhaimmillaan parantaa elämän laatua huimasti.

Määritä tavoite

Mikään projekti ei rullaa eteenpäin, jos tavoite ei ole selkeänä mielessä. Kukaan ei varmasti jaksa tehdä töitä ilman selkeää kuvaa, mihin paikoin hankalaltakin tuntuva tie johtaa. Ensimmäinen etappi vapaa-ajasta enemmän irti saamiseen onkin tavoitteiden määrittäminen.

On hyvä miettiä realistinen tavoite, oli se sitten suosikkiurheilulajin uudelleen aloittaminen, viikoittainen kahvihetki ystäväporukan kanssa tai vaikka päivittäinen illallinen yhdessä perheen kanssa. Tavoite kannattaa kertoa myös muille samassa taloudessa asuville, jotta siinä pysyminen on helpompaa.

Aikasyöpöt ja niiden eliminointi

Usein, kun vapaa-ajasta toivoo saavansa enemmän irti, liittyy toive aikaan ja ajankäyttöön. Arkipäivät tuppaavat valumaan niin sanotusti hukkaan huomaamatta ja mitään ei oikein saa aikaiseksi, vaikka kaiken järjen mukaan työpäivän päättymisen ja nukkumaanmenon väliin jää reilusti aikaa. Tässä kohtaa on aika ottaa rehellinen katsaus esimerkiksi siihen, milloin todellisuudessa lopettaa työt. Saattaa nimittäin olla, että itselle uskoteltu ”muutaman sähköposti lähettäminen” kääntyykin kotisohvalla viimeistellyiksi raporteiksi ja työsuman purkamiseksi.

Töiden kotiin tuomisen lisäksi vapaa-ajasta voi saada enemmän irti eliminoimalla turhat sosiaalisessa mediassa tai muuten vain netissä roikuttu aika. Eivät internet ja sosiaalinen media ole pahasta, mutta jos jokainen arki-ilta kuluu älypuhelimen näytön valossa eri applikaatioiden välillä vaihdellen, löytyy ylimääräistä aikaa helposti useampi tunti vain rajoittamalla omaa ruutuaikaa – ellei se toki ole jotakin, mihin aikaa haluaa käyttää, vaikkapa oma blogi, YouTube-kanava tai muu sosiaalisen median sisältöpalvelu.

Rennosti kohti optimaalisempaa vapaa-aikaa

Kun puhutaan vapaa-ajasta, kannattaa muistaa, että siihen liittyy myös rentoutuminen. Vaikka haluaisikin vapaa-ajasta kaiken irti, kannattaa myös muistaa, ettei tämä suinkaan tarkoita sitä, että tulisi jatkuvasti kiitää pää kolmantena jalkana tapahtumasta ja tilaisuudesta toiseen. Joskus ilta kotisohvalla tai yksin lenkkipolulla voi olla juuri sitä, mitä tarvitaan, jotta vapaa-ajasta saisi kaiken irti.