Taide on laaja käsite, jolla tarkoitetaan periaatteessa kaikkea sellaista toimintaa, jossa aistein havaittavin keinoin pyritään herättämään jonkinlaista vaikutusta muissa ihmisissä. Taidetta voi harrastaa niin sitä tuottavana kuin niin sanotusti kuluttavanakin osapuolena, joten tämän harrastuksen voi nähdä erittäin laajana.

Joillakin ihmisillä taiteen harrastaminen levittyy laajalle, esimerkiksi oopperan ja klassisen musiikin kuunteluun, omaan soittoharrastukseen, kirjoittamiseen, taidemaalaukseen sekä valokuvanäyttelyissä käymiseen, kun jotkut ovat suureksi osin kiinnostuneet ainoastaan yhdestä, melko kapeasta taideharrastuksen osa-alueesta.

Soittaminen ja musiikki

Jotkut ovat aloittaneet tietyn soittimen soittamisen jo aivan nuorella iällä, mutta onnistuu soittoharrastuksen aloittaminen vanhempanakin. Niin esimerkiksi kansanopistot kuin yksityiset opettajatkin tarjoavat opetusta esimerkiksi kitaran tai pianon soittamisessa, erikoisempien soittimien soittamisellekin voi löytyä opettaja vaikkapa sosiaalisen median kautta.

Musiikin harrastaminen on kiehtovaa ja voipa sen kautta päästä osaksi mielenkiintoisia projektejakin. Se tuo myös tavoitteellisuutta harrastamiseen, erityisesti jos aloittaa musiikkiharrastuksen vanhemmalla iällä. Musiikkia voi toki harrastaa muutenkin kuin soittamalla, esimerkiksi opiskelemalla dj-taitoja tai vaikkapa kiertämällä klassisen musiikin konserteissa – tai miksi ei tietysti muitakin musiikkityyliä edustavien artistien konserteissa.

Kuvataide

Kuvataidetta voi harrastaa omaksi iloksi oman asunnon rauhassa tai sitten vaikkapa osallistumalla kurssille, jossa oman taiteenluomisen avuksi saa opastusta ja ohjausta kurssin vetäjältä. Harrastuksena kuvataide on haastavaa, mutta myös keino purkaa stressiä ja ehkäpä myös käsitellä sitä. Tässä harrastuksessa yksi erinomainen puoli on myös sen monipuolisuus. Kuvataidetta kun voi luoda monella eri tavalla.

Kuvataidetta voi toki harrastaa myös taiteen vastaanottavalla puolella eli ihailemalla ja analysoimalla muiden tekemiä töitä. Tämä onnistuu tietysti kaikkein yksinkertaisimmin käymällä taidenäyttelyissä. Voipa kuvataideharrastaja kavereineen perustaa vaikkapa taideharrastajien ryhmän, joka kiertää näyttelyitä ja miksei vaikka osallistu maalauskurssillekin yhdessä.

Muita taideharrastuksia

Taide on laaja käsite, erityisesti kun puhutaan taiteen harrastamisesta. Se on toki myös erinomainen tapa purkaa stressiä, kanavoida luovuutta sekä käsitellä suuria tunteita. Soittamisen, musiikin ja kuvataiteen lisäksi sen alle mahtuu monia muitakin harrastuslajeja, kuten vaikkapa tanssi ja näytteleminen. Näihinkin taideharrastusten muotoihin toki lukeutuu myös tanssiteosten tai näytelmien seuraaminen. Tämä todistaa, että taide tosiaan on moniulotteinen harrastus, jonka parista jokaiselle löytyy varmasti jotakin.